Trainereknek azokat a szilikonból gyártott, aktivátor mechanizmusú készülékeket nevezzük, amelyekben az alsó és a felső fogívek számára – a funkciójának megfelelő – „beleharaptató” helyet képeztek ki. Sokféle típusban, több méretben készülnek, ezek közül a kezelőorvos ajánlja az életkornak és a feladatnak legjobban megfelelőt. Főleg gyermekkorban használatos, de bizonyos problémák esetén felnőtteknek is segítséget nyújthat.


A trainerek segítenek megszüntetni bizonyos rossz szokásokat, beidegződéseket. Kicsi gyermekkortól kezdődően befolyásolják a növekedést. A hosszú időn keresztül ható funkciós terápia révén jobb alapot teremtenek a további fogszabályzáshoz, vagy esetleg azt teljesen feleslegessé is teszik. A későbbiekben retenciós készülékként, vagy ízületi panaszok kezelésére is alkalmasak lehetnek.

Nem elhanyagolható az a szerep, amivel a kisgyermek figyelmét a fogaival, ezen keresztül az önmagával való törődésre neveljük. Mivel a kezelés nem fáj, a készülék elég komfortos és sok lehetőség nyílik a dicséretre, a kis páciens az orvost mint segítő „partnert” ismeri és szereti meg, ez pedig a későbbiekben mindenkinek a hasznára válik.

A trainerek működési elve a funkciós terápián alapul. A probléma jellegének megfelelően általában egészen kicsi gyermekkortól (3-4 év) adhatók, innentől kezdve irányítják, befolyásolják a növekedési folyamatokat. A jó működéshez és eredményhez nagyon fontos, hogy a kezelőorvos időben találkozzon a kisgyermekkel. Ez főleg akkor indokolt, ha a szülőknek vagy a testvéreknek az állcsontok vagy a fogazat fejlődésében problémáik vannak. A megfelelően felkészült orvos észreveszi azokat a meglévő rossz szokásokat vagy fejlődési eltéréseket, amelyek korai kezelése kedvező későbbi helyzetet eredményezhet.

A funkciós gondolkodás nagy hangsúlyt fektet az állcsontok és a fogazat fejlődése közben a helyes légzésre, a rossz szokásokra, a nyelv helyzetére, nagyságára és diszfunkcióira, a helyes fej- és testtartásra, és igyekszik minden körülményt felmérni és számításba venni, ami a helyes növekedésre veszélyes lehet. Emellett természetesen a várható kedvezőtlen genetikai növekedési paramétereket is fokozottabban figyeli.

A diagnózis alapján az orvos elkészíti a kezelési tervet. A kezelés indokolt esetben 3-4 éves kortól kezdődik, és akár felnőttkorig is tarthat. A legtöbb esetben a kiválasztott trainer segítségével próbál beavatkozni a diszfunkciók egy részének kiküszöbölésébe is.

JELENTKEZZEN BE EGY INGYENES FOGSZABÁLYOZÁSI TANÁCSADÁSRA MOST!