KIVEHETŐ KÉSZÜLÉKEK

Célunk az, hogy bemutassuk a különböző fogszabályzó készülékeket. Az ortodoncia a különböző problémákra más-más készülékeket használ. Vannak olyanok, amelyek elsősorban a fogak mozgatására valók, mások az arcnövekedésre hatnak vagy mindkettőre.

A készülékeknek két típusa van: rögzített és kivehető. Az orvos az adott eltéréstől, a páciens korától, illetve együttműködésétől függően választ készüléket. A kivehetőket könnyebb tisztán tartani, viszont elveszhet, illetve előfordul, hogy a páciens rosszul vagy egyáltalán nem használja. A rögzített készüléket a páciens állandóan viseli, és általában nagyobb fogazati eltérés esetén ajánlott.

II. Kivehető készülékek

A kivehető fogszabályzók kinézetükben és hatásukban egyaránt sokfélék lehetnek.

1. Láthatatlan fogszabályozás: „clear aligner”

A rendszer lényege, hogy a páciens fogazatáról vett lenyomat alapján a fogtechnikai laborban készült gipszmintán a fogorvos által megadott változtatásokat eszközölnek, és ez alapján egy korszerű, mélyhúzott technikával átlátszó, merev fóliát (sínt) készítenek. Ezt a páciens a fogorvos által meghatározott ideig viseli, legalább napi 20 órában (kb. 4 hét), majd egy következő lenyomat után újabb – már módosított – fóliát kell hordani. A kezelés ideje és a sínek száma függ a kezdeti rendellenesség mértékétől. A „clear aligner” előnye, hogy szinte láthatatlan, így az is nyugodtan választhatja, akinek nagyon fontos az esztétika.
2. MyClearBrace

A fogszabályozás legújabb trendje elérkezett Magyarországra is. Nem kell többet ragasztott fogszabályozót hordania, mégis elérhető a szép mosoly, szabályos fogsor az Ön számára is.

A MyClearBrace számítógéppel modellezett, és egy speciális 3D nyomtatási technológia segítségével előre elkészített átlátszó műanyag sínek (más néven ívek) sorozata, amelyek pontosan illeszkednek a fogsorra. Minden egyes darabon apró módosítások vannak az előzőhöz képest. Ezek a módosítások mozgatják a fogakat a megfelelő helyre és irányba.

A páciens a síneket a nap 20-22 órájában hordja, kivéve az étkezés és fogmosás idejét. Mivel a módosítások igen aprók, ezért a kezelés során jellemzően nincs fájdalom. A készülék azonnal megszokható, és rendkívül esztétikus, hiszen az átlátszó műanyag gyakorlatilag láthatatlanná teszi a néző számára.

A kezelési idő átlagosan 3-9 hónap (lehetnek eltérések), attól függően, hogy milyen a kiinduló állapot, és mi az elérendő cél.

A MyClearBrace előnyei:

  • esztétikus: viseléskor gyakorlatilag nem látszik
  • komfortos, kényelmes a viselése
  • a fém készülékekkel szemben kíméletesebben mozgat, mert ez puhább műanyag
  • étkezéskor, fogmosáskor illetve különleges események alkalmával kivehető
  • 3D technológiával, számítógépes modellezéssel előre látható a végeredmény

3. Trainerek

Trainereknek azokat a szilikonból gyártott, aktivátor mechanizmusú készülékeket nevezzük, amelyekben az alsó és a felső fogívek számára – a funkciójának megfelelő – „beleharaptató” helyet képeztek ki. Sokféle típusban, több méretben készülnek, ezek közül a kezelőorvos ajánlja az életkornak és a feladatnak legjobban megfelelőt. Főleg gyermekkorban használatos, de bizonyos problémák esetén felnőtteknek is segítséget nyújthat.


A trainerek segítenek megszüntetni bizonyos rossz szokásokat, beidegződéseket. Kicsi gyermekkortól kezdődően befolyásolják a növekedést. A hosszú időn keresztül ható funkciós terápia révén jobb alapot teremtenek a további fogszabályzáshoz, vagy esetleg azt teljesen feleslegessé is teszik. A későbbiekben retenciós készülékként, vagy ízületi panaszok kezelésére is alkalmasak lehetnek.

Nem elhanyagolható az a szerep, amivel a kisgyermek figyelmét a fogaival, ezen keresztül az önmagával való törődésre neveljük. Mivel a kezelés nem fáj, a készülék elég komfortos és sok lehetőség nyílik a dicséretre, a kis páciens az orvost mint segítő „partnert” ismeri és szereti meg, ez pedig a későbbiekben mindenkinek a hasznára válik.

A trainerek működési elve a funkciós terápián alapul. A probléma jellegének megfelelően általában egészen kicsi gyermekkortól (3-4 év) adhatók, innentől kezdve irányítják, befolyásolják a növekedési folyamatokat. A jó működéshez és eredményhez nagyon fontos, hogy a kezelőorvos időben találkozzon a kisgyermekkel. Ez főleg akkor indokolt, ha a szülőknek vagy a testvéreknek az állcsontok vagy a fogazat fejlődésében problémáik vannak. A megfelelően felkészült orvos észreveszi azokat a meglévő rossz szokásokat vagy fejlődési eltéréseket, amelyek korai kezelése kedvező későbbi helyzetet eredményezhet.

A funkciós gondolkodás nagy hangsúlyt fektet az állcsontok és a fogazat fejlődése közben a helyes légzésre, a rossz szokásokra, a nyelv helyzetére, nagyságára és diszfunkcióira, a helyes fej- és testtartásra, és igyekszik minden körülményt felmérni és számításba venni, ami a helyes növekedésre veszélyes lehet. Emellett természetesen a várható kedvezőtlen genetikai növekedési paramétereket is fokozottabban figyeli.

A diagnózis alapján az orvos elkészíti a kezelési tervet. A kezelés indokolt esetben 3-4 éves kortól kezdődik, és akár felnőttkorig is tarthat. A legtöbb esetben a kiválasztott trainer segítségével próbál beavatkozni a diszfunkciók egy részének kiküszöbölésébe is.

4. Funkciós készülékek (Hansa, Frankel)

Olyan kivehető készülékek, amelyek az alsó és felső állcsont növekedését befolyásolják a vegyes fogazati időszakban, tehát 8–12 éves kor között.

5. Egyszerű lemezek

Olyan kivehető készülékek, amelyek különböző beépített „alkatrészek” hatásán keresztül az állcsonton belül megoldanak bizonyos fogazati eltéréseket (pl. torlódás, rések, keresztharapás).

6. Retenciós készülék

A készülék lényege, hogy a rögzített készülékkel elért pozícióban tartsa a fogakat. Lehet kivehető vagy a fogakhoz rögzített. Ha a páciens nem hordja a retenciós készüléket, a fogak az eredeti helyzetük irányába vándorolhatnak, ahonnan nagyon nehéz az újabb korrigálás.