Mi a különbség a gyermek- és felnőttkori kezelések között?

Az egészséges fogak bármelyik életkorban mozgathatók. Számos fogazati eltérés ugyanolyan hatékonyan kezelhető a felnőtteknél, mint gyerekkorban. A fogszabályzó erők ugyanúgy hatnak minden életkorban. A különbség abban rejlik, hogy felnőttkorban a csont érettsége nagyobb fokú, és ez megnöveli a kezelés idejét. Az egyéni eltérések miatt azonban mindenképpen szükséges az egyéni konzultáció.

Ugyanakkor felnőttek esetén a fogszabályozás sokszor egy komplett kezelés része, így az együttműködést kíván az általános fogorvossal.

A legszembetűnőbb különbségek a következők:

Míg gyerekkorban az állcsontok folyamatosan növekednek, és ezt különböző készülékekkel befolyásolni is tudjuk, felnőttkorban ez kizárólag műtéttel oldható meg. Például ha egy felnőtt páciens alsó állcsontja túl rövid a felsőhöz képest, számos harapási probléma jöhet létre. Ezt nem lehet minden esetben pusztán beragasztott készülékkel korrigálni. Előfordul, hogy szájsebészeti műtét keretében meg kell hosszabbítani az állkapcsot, hogy helyes pozícióba kerüljön a fogazat.

Felnőtteknél gyakoribb a fogágy betegsége, amely egyaránt lehet ínysorvadás, illetve különböző fokú csontpusztulás, ez pedig hosszú távon fogelvesztéshez vezethet. Sok esetben a páciens észre sem veszi, mert lehet fájdalommentes, illetve érinthet csak egy fogat is.

JELENTKEZZEN BE EGY INGYENES FOGSZABÁLYOZÁSI TANÁCSADÁSRA MOST!